Dünyanýn en saygýn aþçýlýk okullarýndan biri olan Culinary
Institute of America'nýn düzenlediði VI. Uluslararasý
Dünya Lezzetleri Konferansý ve Festivali'nde Türk
mutfaðýný Musa Daðdeviren temsil etti.
6- 8 Kasým 2003 tarihinde Kaliforniya'da düzenlenen
festivalin bu yýlki konferans ana temasý "Akdeniz
lezzetleri , Amerikan menüleri - Geleceði tatmak"
baþlýðýný taþýyordu.
Festival ve konferansta bu yýl Fas'tan Lübnan'a, Ýspanya'dan
Ýtalya, Yunanistan ve Türkiye'ye uzanan Akdeniz havzasý
mutfaklarý temsil edildi. Food Art dergisinin
- geçen yýlki etkinlik için - "Ýlham verici, 10 üzerinden
11" diye tanýmladýðý dünyanýn en önemli yemek kültürü
etkinliklerinden biri olan Uluslararasý Dünya Lezzetleri
Konferansý ve Festivali'ne 500 civarýnda Akdenizli
ya da Akdeniz'den ilham almýþ üst düzey þef,baðýmsýz
ve zincir lokanta iþletmecisi,otel gýda ve içecek
yöneticisi, yemek yazarý, gýda ve þarap üreticisi,
ve diðer mutfak kültür uzmanlarý, 40-50 civarýnda
da tüketici ve gýda medyasý temsilcisi davet edildi.
Enstitünün kurucularýndan Michael Coon'un Ýstanbul
mutfaklarýnda yaptýðý lezzet gezintisi sonucunda festivale
Türkiye'den Musa Daðdeviren'in katýlmasýna karar verildi.
Culinary Institute of America, amacýný, Amerikan
yemek kültürü için potansiyel ilham kaynaðý olmaya
devam eden Akdeniz mutfaklarýnýn, Amerikan þef, operatör
ve medyasýnca iyi bilinmeyen zenginliklerinin keþfedilmesi
olarak belirtiyor. Ya da festival komitesinin tanýmlamasýyla
"Akdeniz ilhamlý Amerikan menülerini zenginleþtirmek,
pek çok fikri ve lezzet buluþunu tüm katýlýmcýlarla
paylaþma"yý hedefliyor.
Californiya'nýn Napa vadisinde oldukça geniþ bir arazi
üzerinde kurulu tarihi bir binada faaliyetini sürdüren
enstitü 1946 yýlýnda kuruldu. Baþlangýçta 50 öðrenciye
eðitim verebilen kuruluþ bugün 145 þefle yaklaþýk
2300 öðrenciye eðitim verebilmektedir.
Musa Daðdeviren'in Amerika'daki lezzet yolculuðu
Newyork'da basýn mensuplarýna ve kültür ateþimize
verilen özel yemekle baþladý. 03 Kasým 2003 tarihinde
American Express'den Anya Von Brenzen'in
düzenlediði ve Kültür ateþemiz Levent Demirel,
Food Arts dergisinden Michael Batterberry,
yazar Melisa Clark, Food Wine dergisinden
editör Salma Abdelnour'un da katýldýðý bu yemekte
Türk þaraplarý ve sumak þerbeti eþliðinde Musa
Daðdeviren tarafýndan yapýlýp sunulan yemekler:
- Bostana (domates, salatalýk, nane, soðan, sarýmsak,
nar suyu)
- Zahter Salatasý (kurutulmuþ biber-domates, ceviz,
maydanoz, soðan ve nar taneleri)
- Döðme Salatasý (buðday, sarýmsak, yoðurt)
- Muhammara (cevizli biber)
- Viþneli Köfte (kuzu kýymasý kuru viþne, kuru arpacýk
soðan, biber salçasý)
- Perde Pilavý (hamur içinde tavuklu iç pilav)
- Bulgurlu Yaprak Yarmasý
- Melenðiþ tapuþlamasý (un, melengiþ, zeytinyaðý)
- Ceviz-Kabak-Patlýcan Tatlýsý
Newyork'ta düzenlenen Türk Mutfaðý'ný tanýtýcý bu etkinlikten
sonra lezzet yolculuðunun asýl duraðý olan Culinary
Institute of America'nýn düzenlediði VI. Uluslararasý
Dünya Lezzetleri Konferansý ve Festivali'ne katýlmak
için Californiya'ya geçildi.
Festivale katýlan deðiþik ülkelerden gelen aþçýlar
konuklara, enstitü bünyesindeki aþçý ve öðrencilere
kendi kültürlerinin özelliklerini yansýtan yemeklerin
yapým ve sunumunu gösterdiler. Etkinliðin konferans
bölümünde konuþmacýlar, aþçýlarýn yemek gösterisi
eþliðinde ülke mutfaklarýný tanýtýcý konuþmalar yaptýlar.
Üç gün süren ve oldukça yoðun bir tempoda geçen festivalde
Türk mutfaðýný temsilen, artýk kendi yöresinde bile
unutulmaya yüz tutmuþ Akdeniz lezzetleri Musa Daðdeviren
tarafýndan bizzat hazýrlanýp katýlýmcý ve tüm konuklarýn
beðenisine sunuldu.Yemeklerin hazýrlanmasý, okulun
eðitim kadrosunda yer alan aþçý ve öðrenciler için
hem yeni lezzetlerin tanýnmasý hem de yapýmýnýn öðrenilip
menülerine eklenmesi açýsýndan bir ders niteliðini
taþýdý.
Musa Daðdeviren'nin festival katýlýmcýlarýna
yapým ve sunumunu yaptýðý yemekler:
- Alaca Çorba
- Haspirli Patates
- Soðanlý Kebap
- Tuzlu Yoðurt Kavurmasý
- Ekþili Kebap
- Bezirgan Kebap
- Yaz lahmacunu (sarýmsaklý)
- Kýþ Lahmacun (soðanlý)
- Kilis Kebap
- Melengiþli Ekmek
- Sakýzlý Ekmek
- Mahlepli Patates Ekmeði
- Tahinli Patates
- Soðan Piyazý
- Topik
- Karga Beyni
- Perde Pilavý
- Babahannuþ
- Kimyonlu Biberli Aþ
- Kapama Pilavý
- Acuka
- Çemen
- Ezme
- Zahter Salatasý
- Muhammara
- Ballý Kavut
- Tuzlu Kavut
- Teleme (Sütlü Ýncir)
- Katmer
- Kaynar
- Bezirgen Kebabý
- Kaya Koruðu
- Patlýcan Tatlýsý
- Ceviz Tatlýsý
- Kabak Tatlýsý
Üç gün süren bu etkinliðin hem Türk Mutfaðýnýn tanýtýmý
açýsýndan hem de bizler için oldukça iyi bir deneyim
olduðunu düþünüyoruz.
LÝNKLER
|