Ciya
Tarihçe Yemek Çeþitleri Günün Menüsü Basýndan Fotoðraflar Ýletiþim

REHBERLER TURÝZMÝN EN ÝYÝLERÝNÝ SEÇTÝ

21 Þubat Dünya Rehberler Günü kutlamalarý kapsamýnda her yýl verilmekte olan, geçtiðimiz yýllarda Turizm Oscarlarý olarak basýn ve kamuoyunda büyük yanký uyandýran turizmin en iyilerinin internet üzerinden yapýlan oylamayla seçildiði Turist Rehberleri Birliði (TUREB) Ödülleri 21 Þubat Perþembe günü Kanyon Alýþveriþ Merkezi'ndeki Konyalý Restoran'da düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Törene, baþta Kültür ve Turizm Bakanlýðý Müsteþarý Ýsmet Yýlmaz, Ýstanbul Vali Yardýmcýsý Cumhur Güven Taþbaþý olmak üzere, Bakanlýk üst düzey yetkilileri, il kültür ve turizm kurumlarýnýn temsilcileri, turizm kuruluþlarýnýn baþkan ve üyeleri ile kültür ve turizm alanýnda çalýþan bilim adamý ve uzmanlarla TUREB üyesi profesyonel turist rehberleri katýldý.

Kültür mirasýnýn tanýtýmýnda önemli bir görev üstlenen rehberler, verdikleri ödüllerle ilgililer ve kamuoyunun dikkatini tarih-kültür mirasýmýzýn önemi, korunmasý ve sürdürülebilir turizm konusuna çekmeyi amaçlýyorlar. TUREB Ödülleri, 'Tanýtým', 'Sürdürebilirlik', 'Konukseverlik', 'Otantiklik', 'Kültür Turizmi' ve 'Turizm Eðitimi' dallarýnda verildi.

TUREB ÖDÜLLERÝ'NÝ KAZANANLARIN LÝSTESÝ ÞÖYLE:

1- TANITIM

Turizm Broþürü: ISTANBUL GUIDE - TUROB
Turistik Otelciler, Ýþletmeciler ve Yatýrýmcýlar Birliði-TUROB'un katkýlarý ile Boyut Yayýn Grubu tarafýndan hazýrlanan Ýstanbul Guide ve CD'si, 6 dilde basýlýyor ve dünyanýn en büyük turizm fuarlarýnda daðýtýlýyor.

Turizm Reklamý : "7 MEKAN, 7 MODACI" Projesi
Türkiye`nin 7 bölgesinin güzellikleri, `7 Mekan, 7 Modacý` isimli projeyle, hepsi marka olmuþ Türk modacýlarýnýn tasarýmlarýyla tanýtýldý. Fashion TV Türkiye`nin, Kültür ve Turizm Bakanlýðý ile ortaklaþa gerçekleþtirdiði projeye moda tasarýmcýlarý Atýl Kutoðlu , Rýfat Özbek, Dice Kayek markasýnýn yaratýcýlarý Ayþe ve Ece Ege kardeþler, Mediasa Yönetim Kurulu Baþkaný Demet Sabancý Çetindoðan destek verdi. Proje kapsamýnda önde gelen Türk modacýlar, Türkiye`nin 7 bölgesi için 7'þer parçalýk koleksiyon hazýrladý. Moda çekimleri, Fashion TV International`la 202 ülkede yayýmlandý.

Süreli Yayýncýlýk : CORNUCOPIA MAGAZINE
Türkiye'nin uluslararasý Ýngilizce dergisi CORNUCOPIA Magazine, yayýmlanmaya baþladýðý günden bu yana 15 yýldýr, tanýnmýþ yazarlarýn kalemlerinden yazýlar ve dünyaca ünlü fotoðrafçýlarýn objektifinden karelerle Türkiye'nin en güzel köþelerini iþliyor.

Kitap Yayýncýlýðý: HEY TRAVEL TRENDS - SEYAHAT ÝPUÇLARI
Hey Travel, profesyonel turist rehberlerinin hazýrladýðý 'Seyahat Ýpuçlarý' kitapçýðýnýn basýlýp daðýtýlmasýný saðladý. Bu kitapla rehberlerin deneyimlerini seyahatseverler ile paylaþmalarýna aracýlýk eden Hey Travel, turizm tüketicilerinin bilinçlenmesine de önemli bir katkýda bulundu.

Turizm Yazarlýðý / Gazeteciliði: ÖMER ERBÝL - MÝLLÝYET
Müzelerle ve kültür varlýklarý ile ilgili gündem yaratan pek çok habere imzasýný atan Ömer Erbil, Karun Hazinesi'nin en deðerli parçasý sayýlan 'kanatlý denizatý' broþunun çalýndýðýný ortaya çýkaran gazeteci.

2- SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK

a- Kültürel Sürdürülebilirlik: KÜLTÜR BÝLÝNCÝNÝ GELÝÞTÝRME VAKFI
Kültür Bilincini Geliþtirme Vakfý, Anadolu Selçuklu Mimarisi konusunda 'Ýnternet Üzerinde Veri Tabaný Projesi' ile birinci seçildi. Selçuklu döneminde inþa edilen yapýlarýn önemli örnekleri deðiþik yayýnlarda tanýtýlmýþ olmakla birlikte, tam bir envanteri henüz yapýlamamýþtýr. Bu projeyle bu döneme ait tüm yapý türlerini içeren, sürekli güncellenebilir, yapýlarýn görsel olarak da tanýtýldýðý bir veri tabaný hazýrlamak amaçlanmaktadýr.

b- Çevresel Sürdürülebilirlik: TÜRKÝYE ÇEVRE EÐÝTÝM VAKFI (TÜRÇEV)
Çevre Eðitim Vakfý, 1993 yýlýnda Turizm Bakanlýðý önderliðinde baþlattýðý ve o tarihten bu yana sürdürdüðü Mavi Bayrak uygulamasý ile seçilmiþtir. Mavi Bayrak temiz, bakýmlý, donanýmlý, güvenli ve dolayýsýyla uygar, sürdürülebilir bir çevrenin sembolü.

3- KONUKSEVERLÝK: SAVAÞ BULUT - KONYALI RESTORAN
Topkapý Sarayý Müzesi Konyalý Restoran Genel Müdürü Savaþ Bulut, rehberlere ve turist gruplarýna örnek bir konukseverlik sergiliyor. Sýkýþan tur programlarýnda rehberlerin iþini kolaylaþtýran Konyalý Restoran'ýn hizmet kalitesi de turistleri ve rehberleri memnun etmekte.

4- OTANTÝKLÝK

Otantik Ürün: KAHVE DÜNYASI
Yabancý kahve markalarýnýn ülkemizin dört bir yanýný sarmaya baþladýðý bir dönemde ortaya çýkan Kahve Dünyasý maðazalarý, Türk kahve kültürünü ülkemizde ve dünyada hak ettiði yere taþýmayý amaçlýyor. Türk kahvesinin tanýtýmý ve pazarlanmasý için çalýþmalarý takdire deðer.

Otantik Yerel Etkinlik: BERGAMA KERMESÝ
Ýlki 1937 yýlýnda gerçekleþen Bergama Kermesi, 70 yýldýr aralýksýz devam ediyor. Dönemin geleneðine uygun olarak adýna Kermes denilen þenlikleri Bergama halký her yýl, Haziran ayýnýn ilk haftalarýnda Türkiye'nin ve dünyanýn çeþitli yerlerinden gelen konuklarýyla birlikte kutluyor.

Otantik Mutfak: ÇÝYA SOFRASI

Ýstanbul'un ve Kadýköy'ün en bilinen geleneksel mutfaða sahip restoranlarýndan biri. Sahibi yemek araþtýrmacýsý ve aþçý Musa Daðdeviren, konuklarýna çok çeþitli Anadolu yemeklerini sunuyor. Çiya'da kebaplar, tatlýlar ve etli yemekler yaný sýra konuklarýn gözdesi yöresel özellikleri ile sunulan zeytinyaðlý sebze yemekleri ve salatalar.

5- KÜLTÜR TURÝZMÝ:

DOÐU ANADOLU TURÝZM GELÝÞTÝRME PROJESÝ - Efes Pilsen
Efes Pilsen, Birleþmiþ Milletler Kalkýnma Programý ve Kültür ve Turizm Bakanlýðý iþbirliðiyle baþlatýlan bu proje ile doðunun saklý güzelliði Çoruh Vadisi yeni alternatif turizm bölgesi olacak.

6- TURÝZM EÐÝTÝMÝ:

SETUR
TUREB yurtdýþý turlar konusunda uzmanlýk eðitim programlarýný SETUR ile iþbirliði içinde sürdürüyor. Kültür turizminin geliþmesi, turizm tüketicisinin deðiþen taleplerini karþýlayabilmek, seyahat acentalarýnýn konusunda uzman rehberlere ulaþmasýný saðlamak, profesyonel turist rehberlerinin mesleki faaliyetlerini kolaylaþtýrmak amaçlarýyla düzenlenen ve kapsamý geniþletilerek sürdürülecek eðitim programlarý turizm eðitimi alanýnda önemli bir çalýþma.


designed by Webasis