Çiya Kebap, 1987 yýlýnda Kadýköy Çarþý
içinde mütevazý bir dükkanda faaliyetine baþladý. Faaliyet konusu
kebap, lahmacun ve pidedir.
Çiya'nýn kurucusu Musa Daðdeviren, 1960
Gaziantep-Nizip doðumludur. Esas mesleði fýrýncýlýktýr. 1987-1998
yýllarý arasýnda ustalarýyla birlikte bizzat kebap ve lahmacun tezgahýnda
çalýþýr. Fýrýncýlýk ayný zamanda anne tarafýndan gelen bir meslektir.
Dedesi Ekmekçi Kurt Ali çevresinde sayýlýp sevilen, mesleðinde usta
olarak kabul edilen biridir. Dayýlarý, Ammi Mýndýk, Recep Açýkgöz,
Aða Ýsmet, Saðýr Nazif, Ali Açýkgöz yörenin tanýnmýþ ustalarý arasýndadýr.
1987 yýlýnda kendi iþini kurmaya karar verdiðinde kafasýnda sadece
kebap-lahmacun ve pide yapan bir yer deðil, ilgi duyduðu ve fastfood
karþýnda giderek yok olan zengin Anadolu yemek kültürünün unutulmaya
yüz tutan tatlarýnýn bir anlamda deneysel mutfaðýdýr. Ama yol uzun
ve zorludur.
Küçük birikimlerle ve büyük umutlarla çýkýlan bu
yolda türlü ekonomik sýkýntýya, yozlaþmaya, çürümeye karþýn iþini
seven, yaptýðý iþten mutluluk duyan ve kaliteden asla vazgeçmeyen
anlayýþtan hiç ayrýlmadý. Ki bu anlayýþýn temelinde "iþinize
gösterdiðiniz saygý kendi özünüze duyduðunuz saygýnýn bir ifadesidir"
tespiti yatar. Çiya, açýldýðý günden bu yana, kendini, genellikle
kolay para kazanmanýn bir yolu olarak görülen ve giderek yozlaþmaya
baþlayan -hatta yozlaþan- kebapçý anlayýþýnýn dýþýnda tutmaya çalýþmýþtýr.
Yaptýðý iþe duyduðu saygý, araþtýrma ve bilgi sonucu zengin bir
kebap mönüsü oluþur. Genel olarak bilinen kebap sayýsý mevsimlik
kebaplarla birlikte 40 civarýndadýr. Çiya da ise bu sayý
uzun araþtýrma ve derlemelerden sonra 100 civarýna ulaþýr. Bunun
sonucu Çiya, yeni ve deðiþik tatlarýn bulunduðu bir keþifler
mekaný olarak algýlanmaya baþlanýr, hep yeni þeyler yapýlmasý doðrultusunda
zorlanýr. Baþlangýçta çok sýk olmasa da kebap ve lahmacunun yaný
sýra deðiþik yöresel yemekler yapýlmaya baþlanýr. Beðenilir; beðeni
itici bir güçtür, denemeler sýklaþýr, talep artar. Aslýnda bu denemeler
Musa Daðdeviren'nin bir türlü dizginleyemediði yemek yapma,yemek
kültürü ve tarihine olan merakýnýn birer denemesidir.
Denemeler sonuç verir, yeni ve farklý bir mekanýn
temelleri böylece atýlmýþ olur. Çiya'nýn kuruluþundan 11
yýl sonra 1998'de yine aný sokakta Anadolu mutfak kültüründe artýk
yörelerinde bile unutulmaya yüz tutmuþ yemeklerin, kaybolmuþ lezzetlerin
sunulduðu, eski kültürlerin günümüze taþýndýðý bir "kültür
sofrasý" yani Çiya Sofrasý açýlýr, Çiya Sofrasý,
her ne kadar kendini "Güneydoðu ve Doðu Akdeniz Mutfaðý"
olarak tanýmlasa da Anadolu'dan Mezopotamya'ya uzanan bir coðrafyanýn
sonsuz zenginlikteki kültür mozayiðinin geçmiþten günümüze uzanan
bir yansýmasýdýr. Azeri, Gürcü, Türk, Arap, Ermeni, Osmanlý, Süryani,
Selçuklu, Yahudi kültürlerine ait yemekler yörenin gelenek, görenek
ve inançlarýna uygun olarak hazýrlanýp sunulur.
Çiya Sofrasý'nýn açýlýþýndan 3 yýl sonra
Ekim 2001'de ilk kebap ve lahmacun salonundan gelen deneyimlerin
ýþýðýnda müþterilerine daha rahat ve zevkli bir ortam yaratma düþüncesiyle
Çiya Kebap II açýlýr.
Çiya, bugün ayný sokak içerisinde birbirinden
uzaklýðý 20'þer metreden ibaret bu üç dükkanda faaliyetini sürdürmektedir.
|