Ciya
Tarihçe Yemek Çeþitleri Günün Menüsü Basýndan Fotoðraflar Ýletiþim

ÇÝYA LEZZETLERÝ AMERÝKA'DA

Dünyanýn en saygýn aþçýlýk okullarýndan biri olan Culinary Institute of America'nýn düzenlediði VI. Uluslararasý Dünya Lezzetleri Konferansý ve Festivali'nde Türk mutfaðýný Musa Daðdeviren temsil etti.

6- 8 Kasým 2003 tarihinde Kaliforniya'da düzenlenen festivalin bu yýlki konferans ana temasý "Akdeniz lezzetleri , Amerikan menüleri - Geleceði tatmak" baþlýðýný taþýyordu.

Festival ve konferansta bu yýl Fas'tan Lübnan'a, Ýspanya'dan Ýtalya, Yunanistan ve Türkiye'ye uzanan Akdeniz havzasý mutfaklarý temsil edildi. Food Art dergisinin - geçen yýlki etkinlik için - "Ýlham verici, 10 üzerinden 11" diye tanýmladýðý dünyanýn en önemli yemek kültürü etkinliklerinden biri olan Uluslararasý Dünya Lezzetleri Konferansý ve Festivali'ne 500 civarýnda Akdenizli ya da Akdeniz'den ilham almýþ üst düzey þef,baðýmsýz ve zincir lokanta iþletmecisi,otel gýda ve içecek yöneticisi, yemek yazarý, gýda ve þarap üreticisi, ve diðer mutfak kültür uzmanlarý, 40-50 civarýnda da tüketici ve gýda medyasý temsilcisi davet edildi.

Enstitünün kurucularýndan Michael Coon'un Ýstanbul mutfaklarýnda yaptýðý lezzet gezintisi sonucunda festivale Türkiye'den Musa Daðdeviren'in katýlmasýna karar verildi.

Culinary Institute of America, amacýný, Amerikan yemek kültürü için potansiyel ilham kaynaðý olmaya devam eden Akdeniz mutfaklarýnýn, Amerikan þef, operatör ve medyasýnca iyi bilinmeyen zenginliklerinin keþfedilmesi olarak belirtiyor. Ya da festival komitesinin tanýmlamasýyla "Akdeniz ilhamlý Amerikan menülerini zenginleþtirmek, pek çok fikri ve lezzet buluþunu tüm katýlýmcýlarla paylaþma"yý hedefliyor.

Californiya'nýn Napa vadisinde oldukça geniþ bir arazi üzerinde kurulu tarihi bir binada faaliyetini sürdüren enstitü 1946 yýlýnda kuruldu. Baþlangýçta 50 öðrenciye eðitim verebilen kuruluþ bugün 145 þefle yaklaþýk 2300 öðrenciye eðitim verebilmektedir.

LEZZET YOLCULUÐU

Musa Daðdeviren'in Amerika'daki lezzet yolculuðu Newyork'da basýn mensuplarýna ve kültür ateþimize verilen özel yemekle baþladý. 03 Kasým 2003 tarihinde American Express'den Anya Von Brenzen'in düzenlediði ve Kültür ateþemiz Levent Demirel, Food Arts dergisinden Michael Batterberry, yazar Melisa Clark, Food Wine dergisinden editör Salma Abdelnour'un da katýldýðý bu yemekte Türk þaraplarý ve sumak þerbeti eþliðinde Musa Daðdeviren tarafýndan yapýlýp sunulan yemekler:

  • Bostana (domates, salatalýk, nane, soðan, sarýmsak, nar suyu)

  • Zahter Salatasý (kurutulmuþ biber-domates, ceviz, maydanoz, soðan ve nar taneleri)

  • Döðme Salatasý (buðday, sarýmsak, yoðurt)

  • Muhammara (cevizli biber)

  • Viþneli Köfte (kuzu kýymasý kuru viþne, kuru arpacýk soðan, biber salçasý)

  • Perde Pilavý (hamur içinde tavuklu iç pilav)

  • Bulgurlu Yaprak Yarmasý

  • Melenðiþ tapuþlamasý (un, melengiþ, zeytinyaðý)

  • Ceviz-Kabak-Patlýcan Tatlýsý

Newyork'ta düzenlenen Türk Mutfaðý'ný tanýtýcý bu etkinlikten sonra lezzet yolculuðunun asýl duraðý olan Culinary Institute of America'nýn düzenlediði VI. Uluslararasý Dünya Lezzetleri Konferansý ve Festivali'ne katýlmak için Californiya'ya geçildi.

Festivale katýlan deðiþik ülkelerden gelen aþçýlar konuklara, enstitü bünyesindeki aþçý ve öðrencilere kendi kültürlerinin özelliklerini yansýtan yemeklerin yapým ve sunumunu gösterdiler. Etkinliðin konferans bölümünde konuþmacýlar, aþçýlarýn yemek gösterisi eþliðinde ülke mutfaklarýný tanýtýcý konuþmalar yaptýlar.

Üç gün süren ve oldukça yoðun bir tempoda geçen festivalde Türk mutfaðýný temsilen, artýk kendi yöresinde bile unutulmaya yüz tutmuþ Akdeniz lezzetleri Musa Daðdeviren tarafýndan bizzat hazýrlanýp katýlýmcý ve tüm konuklarýn beðenisine sunuldu.Yemeklerin hazýrlanmasý, okulun eðitim kadrosunda yer alan aþçý ve öðrenciler için hem yeni lezzetlerin tanýnmasý hem de yapýmýnýn öðrenilip menülerine eklenmesi açýsýndan bir ders niteliðini taþýdý.

Musa Daðdeviren'nin festival katýlýmcýlarýna yapým ve sunumunu yaptýðý yemekler:

  • Alaca Çorba
  • Haspirli Patates
  • Soðanlý Kebap
  • Tuzlu Yoðurt Kavurmasý
  • Ekþili Kebap
  • Bezirgan Kebap
  • Yaz lahmacunu (sarýmsaklý)
  • Kýþ Lahmacun (soðanlý)
  • Kilis Kebap
  • Melengiþli Ekmek
  • Sakýzlý Ekmek
  • Mahlepli Patates Ekmeði
  • Tahinli Patates
  • Soðan Piyazý
  • Topik
  • Karga Beyni
  • Perde Pilavý
  • Babahannuþ
  • Kimyonlu Biberli Aþ
  • Kapama Pilavý
  • Acuka
  • Çemen
  • Ezme
  • Zahter Salatasý
  • Muhammara
  • Ballý Kavut
  • Tuzlu Kavut
  • Teleme (Sütlü Ýncir)
  • Katmer
  • Kaynar
  • Bezirgen Kebabý
  • Kaya Koruðu
  • Patlýcan Tatlýsý
  • Ceviz Tatlýsý
  • Kabak Tatlýsý

Üç gün süren bu etkinliðin hem Türk Mutfaðýnýn tanýtýmý açýsýndan hem de bizler için oldukça iyi bir deneyim olduðunu düþünüyoruz.

LÝNKLER

designed by Webasis